CIVET COFFEE

Har du hørt om Civet Coffee, eller Kopi Luwak, som den også kalles?
For å gjøre en lang historie kort, er den laget på kaffebønner som er spist og fordøyet av Civet, et lite kattedyr som lever i den tropiske delen av Asia og Afrika. Kaffebønnene blir deretter vasket, renset og brent, og de får en helt egen aroma og smak, og pris, ikke minst. Servert på de fineste restauranter kan en kopp koste flere hundre kroner. I løsvekt har den en kilopris fra kr. 3500.-.

Helge Oliversen bor på Manila, og han har gått til innkjøp av et par 100g bokser. Han inviterte til en prøvesmak, og vi tok turen til FruBlom i Rakkestad for en perfekt tilberedning.

Som vanlige bønner, men de har en noe mildere og søtere lukt

Hos FruBlom valgte vi å male bønnene for Espresso

Stine forklarte at kaffen hadde en ganske løs konsistens

Straks klart for servering

Også Stine var spent, og gledet seg til en prøvesmak

Helge Oliversen er kaffekjenner, og han fikk servert to kopper til blindtesten, en Civet og en vanlig. Han merket umiddelbart forskjellen, både i utseende, aroma og smak.

“Man merker at kaffen fyller munnen på en mild måte med en rund og delikat smak, og den setter seg ikke i etterkant på samme måte som man er vant til med tradisjonell kaffe.”

Helge sitter igjen med en positiv opplevelse etter å ha smakt Civet Coffee. Men han mener også at det er en drikk for opplevelsens skyld, siden kaffen har en så spesiell historie.

Civet Coffee til høyre. Etterhvert som man skjønte det økonomiske omfanget av produksjonen, samlet man dyrene til begrensede områder. Ulempen med det var at de fikk et for ensidig kosthold, og kvaliteten på bønnene gikk ned. Så dyrene lever nærmest vilt, og man må gå og plukke avføringen. Det har også vært gjort forsøk på å gjenskape prosessen kunstig, men uten hell. Ekte Civet Coffee krever sin prosess.

 

Herr og Fru Martinsen – med Harley-Davidson i 30 år

I 1980 gikk Bjørn Martinsen inn på Narvesen i Mysen. Lite visste han akkurat da, at han skulle bli inspirert til det som ble hans livsstil til det fulle. I hyllene i bladbutikken så han en utgave av Easy Riders, bladet som fra 70-tallet har dyrket, hovedsakelig, Harley-Davidson i alle dens versjoner, originale og custom made.

Unni og Bjørn på hver sin Harley-Davidson.

Jeg er på vei til Unni og Bjørn Martinsen, et par kilometer utenfor Rakkestad sentrum. Det ser faktisk ut til at regnet skal holde opp en stund. Jeg har fotoutstyret baki pickupen, og det tar ikke lang tid før jeg svinger inn i Måkeveien. Etter å ha passert et par hus på venstre side, ser jeg Unni på gårdsplassen.

– Hallo, skal det være en kaffe, spør hun, og går inn i huset med en pratende liten rasekatt luskende etter.

– Den skal egentlig veie kun halvannen kilo, men nå er den sikkert to og en halv, ler Bjørn, fra døra i garasjen.

Etter å ha småpratet litt om løst og fast og gamle biler, viser Bjørn meg rundt i garasjen. Det er liten tvil om hva som er fokuset her. Rommet kan vel enklest beskrives som et alt-i-ett verkstedshowrom, med sykler, sykkeldeler, verktøy og plakater.

Gunda på gårdsplassen

Det er interessant og morsomt å snakke med Unni og Bjørn, og tiden går fort. Unni, som også har hatt motorsykkelinteresse fra tenårene, har mye kunnskap og mange historier. Hun forklarer sin sykkel som en lettere Bobbermodifisert Softail Heritage på 1340ccm.

Bjørn er ansatt hos Harley-Davidson Østfold, hvor han klargjør nye sykler og tar service, og det er ikke få timer han har brukt på å bygge om sin 1390ccm Softail til en helt unik trehjuling, såkalt Trike. Han viser og forklarer detaljert, og vi måtte selvfølgelig ta en liten photosession.

Enjoy!

 

Camillas photoshoot

Camilla entrer fotostudio noe stresset med en bag full av klær.
– Huff, meg og tid, sier hun, og ler. – Jeg tok med litt av hvert, så kan vi jo se hva som trengs.

Vi tar en prat over en kaffe, og blir sittende en times tid mens Camilla forteller om jobb, trening og det å bo noe avsides.

Camilla Thornquist bor ved Bredholt, eller Bredholtkroken som det kalles lokalt i Rakkestad, 6-7km fra hovedveien, med samboer, hest, hund og noen høns. Dattera på 17 har funnet veien til Tomb. Til daglig jobber Camilla som fengselsbetjent i Sarpsborg.

Fire dager i uka er hun på plass på Family i Rakkestad, og for et par uker siden tok hun imponerende 100kg i benkpress i NM i sin klasse. Camilla fikk tenning på trening for noen år siden.

– Treningen er først og fremst en morsom hobby, men det er klart at det blir litt mer fokus så lenge jeg velger å være med på konkurranser, sier hun.

Enjoy!

 

Christine Høie – sjefen for handelen i sentrum

Christine Høie er leder for Rakkestad Handelsstand, og for henne er det tre faktorer som gjelder til enhver tid; service, utvalg og pris – i den rekkefølgen.

CafeCafe_0351 web

Etter mange år i DNA Sko, blant annet som butikksjef på Ski, var det naturlig for Christine å tenke på å starte for seg selv. Å komme tilbake til Rakkestad var ikke utenkelig, og da hun fikk muligheten til å overta Eurosko i Rakkestad sentrum, slo hun til.

– Det var en god følelse å være spontan, ta sjansen og velge det litt usikre, sier hun.

Christine kjenner Rakkestad, og hun har lært mye som leder for Rakkestad Handelsstand som i dag har 25 medlemmer. I butikken har hun en fast ansatt og en ekstra.

– Jeg liker godt forventningene fra kundene. Få litt press på meg. Det gjør meg bedre, forklarer hun. – Jeg ser på meg selv som positiv, og liker forandringer og utfordringer.

Enjoy!

CafeCafe_0444 webCafeCafe_0379 webCafeCafe_0286 webCafeCafe_0352 II web II

CafeCafe – ØysteinWestlie

 
 

Med Lea og jentene på besøk i fotostudio

God stemning og morsomt i fotoavdelingen i går kveld, da Lea tok med seg venninner for en photoshoot. Med Isabelle, Henriette, Jenny, Eline Signore, Eline Konstanse, Lea og Ariel.

Enjoy!

Lea og jentene web _13Lea og jentene web _5CafeCafe_0171 webLea og jentene web _11Lea og jentene web _12Lea og jentene web _8Lea og jentene web _7CafeCafe_0156 webCafeCafe_0157 webLea og jentene webLea og jentene web _1Lea og jentene web _2Lea og jentene web _20Lea og jentene web _19Lea og jentene web _14Lea og jentene web _16Lea og jentene web _17Lea og jentene web _15Lea og jentene web _18Lea og jentene web _21

Eline Konstanse

Lea og jentene web _27

Henriette

Lea og jentene web _25

Ariel

Lea og jentene web _23

Isabelle

Lea og jentene web _22

Jenny

Lea og jentene web _26

Eline Signore

Lea og jentene web _24

Lea

 

Spinatpai med fetaost på oss i dag

Litt merkelig og kanskje ikke så spenstig på utseende, sånn ved første øyekast ihvertfall, men skjærer du av en bit og smaker, er det allerede glemt. En liten eksplosjon av smak fyller munnen, og den litt tørre filodeigen holder liksom kontroll på det hele.

Mmm – oppskrifter og mer kommer på Fru Timian senere denne uken.

_DSC0008edit 1 web_DSC0018edit 1 web_DSC0126edit 1 web

Lea bidrar ivrig med snap

_DSC0108edit 1 web_DSC0115edit 1 web_DSC0159edit 1 web_DSC0171edit 1 web_DSC0155edit 1 web

Kone – FruTimian – er godt fornøyd med resultatet

_DSC0182edit 1 web

Lucy Liu og Jackson følger ofte med i drivhuset når maten serveres

 

SARAH LEZITO – på ett hjul inn i filmverdenen

Det var i 2012 verden for alvor begynte å legge merke til den da 20-årige franske jenta som gjorde imponerende stunts få andre hadde gjort på motorsykkel. Og det gikk ikke lenge før filmbransjen hang seg på. Først filmserien Fast and Furious, og i år har hun spilt inn actionscener i The Avengers 2.

Rudskogen Motorfestival 2016 1_63 web

Sarah Lezito forbereder show på Rudskogen Motorsenter under Motorfestivalen.

Sarah Lezito svinger inn i gården sammen med sine to franske venner. Hun har hatt sin andre dag med show under Motorfestivalen på Rudskogen Motorsenter. Etter å ha hilst på resten av familien og høner, katter og kaniner, tar vi en middag og en prat. Vi skal senere på kvelden ha en photo- og filmshoot i solnedgangen på de fine småveiene ved Heia i Rakkestad.

Når vi sitter rundt bordet og samtalen går i alle retninger, slår det meg hvor jordnær og rolig Sarah er. Den totale kontrast til hennes utfoldelse og de aggressive og spektakulære stunt hun utfører. Men det er nok den beste kombinasjon.

lea og sarah 2 web

Lea med en selfie, selvfølgelig.

Sarah, som kommer fra en liten by en times kjøring fra Paris, startet som trettenåring med en firhjuling, og hun forteller om hvor ivrig hun alltid har vært etter å balansere og å leke med motorsykler. Etterhvert fikk hun en 125ccm motorsykkel, deretter en 600, og hun var igang med det som de to siste årene har vært hennes profesjon og fulltidsjobb. Etter denne sesongen har hun planer om å konvertere ferdighetene over på en 1000ccm. Her venter nye utfordringer. Hun forteller at hun nesten må se på det som å begynne på nytt, på grunn av sykkelens vekt og krefter.

Rudskogen Motorfestival 2016 3_6 web

Rudskogen Motorfestival 2016 3_5 webRudskogen Motorfestival 2016 3_4 web

Andre året på rad. Sarah Lezito på Rudskogen Motorfestival 2016 til publikums store begeistring.

Vi fyller pickupen med utstyr og kjører mot Heia. Jeg har på forhånd snakket med de som driver gården der, og det går ikke lenge før også de er plass. Sola er på vei ned, og vi tar noen bilder. Så gjør Sarah sykkelen klar. Enjoy!

sarah part 5 bw web_DSC0187 web_DSC0197 web

Sarah, Adrian og meg.

Se filmen HER

Og Adrians vlog HER

 

MAGDELI – på lag med kroppen

Magdeli Støten er blant Norges største talenter på 100 meter hekk. En videre satsing på sporten, sammen med studier i Oslo, ser hun som en perfekt kombinasjon.

Job_0490 web

Jeg møter Magdeli i fotostudio og vi har mye å snakke om når det kommer til løping. Det er interessant å høre hennes erfaring, fra det å drive med turn og annen allsidig barneidrett, til det å satse på en gren.

Og Magdeli har satset riktig. Hennes prestasjoner på idrettsbanen er blant de beste i landet. I dag er Magdeli i Sarpsborg IL, men satser på en Osloklubb når hun starter med studier.

Vi tok selvfølgelig en photoshoot.

Enjoy!

Job_0439 webJob_0444 webJob_0465 II webJob_0458 II webJob_0487 webJob_0480 II webJob_0461 II webJob_0532 II webJob_0536 II web