CIVET COFFEE

Har du hørt om Civet Coffee, eller Kopi Luwak, som den også kalles?
For å gjøre en lang historie kort, er den laget på kaffebønner som er spist og fordøyet av Civet, et lite kattedyr som lever i den tropiske delen av Asia og Afrika. Kaffebønnene blir deretter vasket, renset og brent, og de får en helt egen aroma og smak, og pris, ikke minst. Servert på de fineste restauranter kan en kopp koste flere hundre kroner. I løsvekt har den en kilopris fra kr. 3500.-.

Helge Oliversen bor på Manila, og han har gått til innkjøp av et par 100g bokser. Han inviterte til en prøvesmak, og vi tok turen til FruBlom i Rakkestad for en perfekt tilberedning.

Som vanlige bønner, men de har en noe mildere og søtere lukt

Hos FruBlom valgte vi å male bønnene for Espresso

Stine forklarte at kaffen hadde en ganske løs konsistens

Straks klart for servering

Også Stine var spent, og gledet seg til en prøvesmak

Helge Oliversen er kaffekjenner, og han fikk servert to kopper til blindtesten, en Civet og en vanlig. Han merket umiddelbart forskjellen, både i utseende, aroma og smak.

“Man merker at kaffen fyller munnen på en mild måte med en rund og delikat smak, og den setter seg ikke i etterkant på samme måte som man er vant til med tradisjonell kaffe.”

Helge sitter igjen med en positiv opplevelse etter å ha smakt Civet Coffee. Men han mener også at det er en drikk for opplevelsens skyld, siden kaffen har en så spesiell historie.

Civet Coffee til høyre. Etterhvert som man skjønte det økonomiske omfanget av produksjonen, samlet man dyrene til begrensede områder. Ulempen med det var at de fikk et for ensidig kosthold, og kvaliteten på bønnene gikk ned. Så dyrene lever nærmest vilt, og man må gå og plukke avføringen. Det har også vært gjort forsøk på å gjenskape prosessen kunstig, men uten hell. Ekte Civet Coffee krever sin prosess.

Write a comment