Inger Nitters innerste rom

Fra Inger var barn og ung, har hun følt konflikt med mye av det tillærte som ble servert henne som sannhet. Det bygget seg opp indre spenninger som ble sterkere og sterkere. En dag skiftet de indre pensene. For andre virket det dramatisk. For Inger åpnet det seg en verden av bilder og svar.

_DSC3369 web

Inger og katten Lisa, på trappen hjemme på Gjølstad Skole i Rakkestad.

Inger Emilie Nitter vokste opp i Bærum. Moren jobbet hjemme og passet barna, Inger og hennes to eldre søsken, en søster og en bror.

– Mor ga oss gode sko og klær og sørget for sunn mat. Far var reklamesjef i forsikringsbransjen, og var opptatt av god kommunikasjon. Men mye humor hadde han, forklarer hun.

Inger og familien bodde i en blindvei som ledet rett inn i skogen. Og skogen var på mange måter Ingers egentlige hjem. Der følte hun seg hel og i harmoni. Hun kommuniserte naturlig med de omgivelsene. Familien var ofte i kirken, og hun likte seg godt også der.

– Himmelen er her på jorda, når vi lever i sannhet og kjærlighet, understreker hun.

_DSC3430 web

Inger omgir seg med natur, og fyller trapper og uteareal med planter og urter.

– Skal vi gå en tur opp i skogen bak huset, så kan vi sitte på plassen jeg har der, sier hun, og går inn på kjøkkenet og henter drikke.

Inger finner rollene og graderingen i samfunnet unaturlig. Et spill man må ta del i. Og rundt seg ser hun mennesker med masker. Inger forklarer entusiastisk mens vi går på stien som fører opp til den lille skogen. Vi har fin utsikt, og ser Strømsfossveien som svinger seg østover med åkere på begge sider.

– Å lytte til sanser og følelser er et instinkt man må ta på alvor. Den indre og ytre naturen har svaret, mener hun.

Inger utdannet seg som lærer, og møtte etterhvert mannen i sitt liv. De fikk to døtre. Men ekteskapet var en altfor streng form for henne. Noe hun måtte ut av, selv om hun hadde det fint. En tilværelse med lykke og angst om hverandre. De skiltes, og et monster av skyldfølelse hang over henne. Inger måtte rydde på alle hyller.

Men spenningene i kroppen ble sterkere og sterkere. Hun var på vei inn i en dyp krise. En tilstand som skulle vise seg å bli en oppvåkning for Inger. En dag opplevde hun et indre fyrverkeri av symboler som ble frigjort fra en usynlig kilde. Nye tankespor ble dannet. Symbolene, rundt hundre tilsammen, har hun fortsatt full oversikt over.

– Jeg kom inn i en verden av enhet, med kommunikasjon og likeverd i alle ledd. Der undertrykkende programmering slapp taket, forteller hun.

_DSC3519 web

Eiendommen til Inger er fem mål stor, og hun har en egen liten skog rett bak huset. 

Men nye utfordringer dukket opp. Hun ble tvunget til medisinering, noe hun var helt imot. Inger visste råd. Tablettene lærte hun seg å gjemme i munnen. Etter tre uker hadde hun samlet et stort glass, og tiden var kommet da hun skulle skrives ut.

– To ansatte kom stolte og fornøyde og fortalte meg hvor bra oppholdet og medisineringen hadde vært. Jeg gikk rett inn på rommet og hentet glasset med tabletter. De ble naturlig nok forbauset, overrasket og sinte, men de lot meg gå, forteller hun.

_DSC3473 web

Inger tar seg god tid til å kommunisere med naturen. 

– Jeg er opptatt av å si ja til alle følelser. De er der og er viktige. Og psykosen kan være naturens egen kunst. Hadde Munch malt sine bilder dersom han hadde vært medisinert, undrer hun.

Hun beskriver at et instinkt har gjort henne bevisst, og at nattedrømmer har veiledet henne.  I 1999 fikk hun en invitasjon til et arrangement på Gjølstad Skole i Rakkestad, noe hun ikke hadde mulighet til å komme på. Men senere drømte hun om stedet. Og en dag lå huset ute for salg. Inger så drømmen som et klart tegn på at hun skulle flytte dit, og hun kjøpte Gjølstad Skole i 2000.

_DSC3370 web

Gjølstad Skole er like mye en livsstil som et hjem for Inger. Døtrene har for lengst flyttet ut, og hun har nå bodd der i 16 år.

Inger deler sin erfaring med så mange og så ofte hun kan. Hun holder forestillinger, har skrevet bok, og har brukt masse tid på å lage tepper med uttrykk som beskriver hennes tanker og tilværelse. Inger spiller piano og synger, og det tar hun også med seg som et viktig innslag i forestillingene hun holder. Hun vil formidle kunnskap på en positiv måte, og inviterer gjerne til minikonserter hjemme i sin egen stue.

_DSC0084 bw web_DSC3323 web

Inger Emilie Nitters store rom. Stua i første etasje.

Man merker Ingers tilstedeværelse. Hennes energi og måten hun gir av seg selv på. Engasjert og kontrastfyllt i toneleie kommer hun med sine betraktninger og vurderinger. Inger tar av og til pauser når hun har mye å fortelle. Trekker pusten. Puster rolig ut. Tenker igjennom det hun vil formidle. Lar samtalen få tiden den trenger. Hun vender stadig ansiktet ut mot skogen, smiler og snakker videre.

Write a comment