Mads Odvar Korsvold – flyarven

Mads Korsvold, mannen som i dag jobber som massør og rådgiver, og som ser for seg en fremtid som fotballtrener, gjerne på høyt nivå, hadde for noen år tilbake arven på en flyflåte, flyplass og hangar.

Dette er historien om Mads og flyarven.

mads studio 5 web


Mads Odvar Korsvold (41) ser tilbake på flyarven med blandede følelser. Men han mener fortsatt at siste kapittel ikke er skrevet om flyhistorie i familien.

Faren til Mads, Odvar, (1926-2008) vokste opp i Sarpsborg. Som 15-åring, begynte han under krigen å selge is på toget til Oslo. Han ville tjene penger. Drive business. Da krigen var slutt, tok han flygerutdannelse, og startet i 1952 Norrønafly i Oslo. Han fikk fort flere fly i flåten, og ble på slutten av 50-tallet det første norske flyselskapet med charterturer til syden. For å komme litt vekk fra Fornebu og det stadig voksende flymarkedet som presset på, valgte han i 1972 å flytte deler av driften til Aastorp Gård i Rakkestad. Her bygde han flystripe og hangar, og drev reparasjoner og vedlikehold av småfly. Faren eide også et titalls leiligheter i Florida i USA, og foreldrene var ofte der store deler av året.

mads studio 1 web

Mads vokste opp på Aastorp Gård i Rakkestad sammen med sin eldre bror, Bjørn. Siden familien ofte var i USA, tok Mads også første året på ungdomsskolen der. Men Mads trivdes godt hjemme, så i periodene da foreldrene var i USA, bodde gjerne han og broren på gården sammen med besteforeldrene.

– Det fungerte helt fint, og etterhvert klarte vi oss selv, forteller han.

Etter videregående skole fikk Mads jobb i Securitas på Fornebu, der faren hadde driften av Norrønaflyavdelingen. Men han var tiltrukket av eiendommen og gårdsdriften i Rakkestad, så han valgte å starte på Tomb landbruksskole. Mads tok etterhvert over driften av gården, men i tillegg jobbet han i hangaren. Drømmen om og tanken på å jobbe med fly var hele tiden et tema for Mads.

– Det var et konstant driv i meg, forklarer han, men gården og familielivet tok sin tid, og bransjen forandret seg fort.

Faren til Mads var en mann som holdt kortene godt for seg selv, og delte ikke så mye av sin kunnskap og sine tanker med andre. Mads forklarer at han ikke kan være bitter, men at han gjerne skulle ha sett at faren hadde involvert de mer. Informert og motivert de i den retningen han selv jobbet.

– Faren min levde for jobben. Det var hans verden. Da blir man jo nesten bare en tilskuer til det hele, ute av stand til å delta, forklarer Mads.

mads studio 4 web

Fotballtrener på fulltid? Ikke utenkelig for Mads, som jobber videre med trenerutdannelse og sportsmassasje.

 I dag er tobarnsfaren Mads helt ute av gårdsdriften. Jorda er leid ut og maskiner og halve boligen er solgt. Han har tatt coachutdannelse og er tilknyttet Kraftverket Mjørudfossen AS. Omveltningen har gått gradvis, men allikevel fort. Norrønafly i Oslo og i Rakkestad er også solgt ut av familien, men Mads eier fortsatt tomten i Rakkestad der flyplassen ligger.

Mads forklarer hvor viktig coachutdannelsen har vært og hvordan hele prosessen de siste årene har utviklet han og gjort han mer bevisst og målrettet. Kona, Marit, har også vært en støttespiller og en partner.

– Coachutdannelsen tok jeg mest for min egen del, og forandringen har vært helt nødvendig for meg, forteller han.

Samtidig tok Mads også flysertifikat for småfly, og innrømmer at han fortsatt har idéer om og tenker mye på flybransjen.

Han mener bestemt at siste kapittel om flydrift i familien ikke er skrevet.

mads 2 web

mads 3 web

På vei som trener eller flyger? Mads har planer.

Se gjerne bildene i større format. Trykk på ett av de, og bla videre.

Write a comment